Jak w 2 minuty zrobić wytrawne muffiny z... grzybami? Obłędnie smaczny przepis
Możesz je jeść na śniadanie – zamiast jajecznicy, potraktować je jako pożywną przekąskę, którą można zaspokoić „mały głód” w ciągu dnia lub schrupać je na kolację. Zdrowe, warzywne muffinki, do przygotowania których nie trzeba ani grama mąki, warto połączyć z ulubionymi gatunkami grzybów, na przykład z:
- pieczarkami, które pomagają regulować poziom cholesterolu i cukru we krwi,
 - kurkami – mającymi więcej beta-katortenu niż... marchewka,
 - boczniakami – hamującymi tempo starzenia się organizmu
 - lub borowikami o niskim indeksie glikemicznym i niewielkiej kaloryczności (34 kcal na 100 g).
 
W połączeniu z masą jajeczną wszystkie składniki, które do nich dodamy, nabiorą dodatkowej głębi smaku i wyśmienicie zastąpią tradycyjne, choć wcale nie słodkie, muffiny. Jak je zrobić w błyskawicznym tempie w 2 minuty?
Oto najprostsza metoda, która sprawi, że nowa wersja popularnej przekąski może stać się wśród waszych bliskich kulinarnym hitem tegorocznej jesieni.
Szybki przepis na muffinki z grzybami na słono (bez mąki) – hit jesieni 2021
                        
Przepis: Błyskawiczny przepis na muffinki z grzybami
Jak je przygotować?
- Kategoria
 - Przekąska
 - Rodzaj kuchni
 - Tradycyjna
 - Czas przygotowania
 - 2 min.
 - Czas gotowania
 - 20 min.
 - Liczba porcji
 - 1
 - Liczba kalorii
 - 50
 
Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
 - połówka czerwonej, zielonej i żółtej papryki pokrojonej w drobną kostkę
 - pół świeżej cebuli posiekanej w kostkę
 - garść liści młodego szpinaku
 - pół szklanki drobno posiekanych grzybów (ulubionych – mogą być np. pieczarki)
 - kilka różyczek brokułów
 - szczypta soli i pieprzu do smaku (+ ulubione przyprawy)
 - 7 jajek
 
Sposób przygotowania
- Zaczynamy od rozgrzania oliwy na patelni i podsmażenia na niej cebuli oraz papryki w różnych kolorach.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
 - W dalszej kolejności dodajemy posiekany szpinak, grzyby i brokuły.Następnie znowu wszystko mieszamy na patelni.
 - Potem przekładamy podsmażone składniki do foremki na muffinkiMożemy wykorzystać silikonową formę lub specjalną blaszkę wysmarowaną tłuszczem.
 - W osobnym naczyniu rozbijamy jajka, które należy dobrze wymieszać.Masą jajeczną wypełniamy foremki z nadzieniem grzybowo-warzywnym i wkładamy na około 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni Celsjusza. Smacznego!